Somnul sanatos: Cantitate sau calitate?


Pentru a otimiza sanatatea somnului tau trebuie sa refaci balanta intre cat de bine si cat de mult dormi. De-a lungul anilor doctorii au tot recomandat cele 8 ore de somn, considerandu-se astfel suficient acest lucru pentru ca, atat corpul, cat si mintea, sa beneficieze de odihna si refacere. Dar din ce in ce mai multi specialisti, considera in egala masura importanta  si calitatea somnului. Calitatea somnului devine astfel un indicator al starii generale de sanatate, al dispozitiei si al poftei de viata.
Este mult mai usor sa modifici durata somnului decat calitatea acestuia. Te bagi in pat cu o jumatate de ora mai devreme decat de obicei, ori iti potrivesti ceasul sa sune cu o jumatate de ora mai tarziu, daca programul iti permite. Beneficiul aceastei prelungiri a duratei somnului il vei constata in felul in care te vei simti in dimineata urmatoare. Nici sa dormi mai mult decat iti este necesar, nu este bine. In toate trebuie gasit un echilibru.
Insa calitatea somnului presupune altceva:
  • 85 % din totalul duratei de somn dintr-o zi este recomandabil sa fie in pat (nu ai somn de calitate cand dormi pe bancheta din spate, in masina; sau pe un scaun la birou; sau pe nisipul umed al plajei din Costinesti);
  • sa adormi in mai putin de 30 minute;
  • sa nu te trezesti de multe ori pe noapte, cel mult odata;
  • sa nu ramai treaz mai mult de maximum 20 de minute, inainte sa readormi.
Pentru a creste calitatea somnului tau, poti incepe prin a te relaxa, pregatindu-te pentru un somn bun. De exemplu, poti sa faci o baie calda sau un dus; poti sa bei un ceai; sa citesti dintr-o carte (eventual din una care ti se pare plictisitoare)… Inainte de asta, renunta la a mai bea cafea (si/sau diverse bauturi derivate) dupa-amiaza. Nu este indicat sa mananci sau sa bei foarte mult seara.
Ar fi bine ca in dormitor sa nu ai electronice sau surse de lumina puternica, sau de zgomot. Evita sa mai folosesti smartfonul sau tableta cu cel putin o ora inainte de culcare.
Cititi articolul complet pe site-ul nostru AC Psihologie.

Comentarii