Stima de sine

 



Stima de sine sau ce părere ai despre sine (tine).

Pe de-o parte, sinele este doar o idee care a apărut în urma interacţiunii dintre creier şi mediul înconjurător, dar, pe de altă parte, fiecare are propriul sine, care nu poate fi identificat şi analizat de către fizică, fiind un element spiritual, care trece dincolo de lumea fizică.

Sinele poate fi explicat ca o conştiinţă de ordin superior, un construct artificial al neuronilor care caută competitori pentru a da un sens multitudinii de fluxuri informaţionale interioare. Sinele reprezintă o organizare particulară a unei noi forţe sau structuri din natură care generează conştiinţa.

Despre conștiință

Conştiinţa nu înseamnă doar stare de veghe....

După W. James (1998), stima de sine reprezintă rezultatul raportului dintre succesul unor acţiuni şi aspiraţiile individului cu privire la întreprinderea acelei acţiuni.

″Dacă reducem aspiraţiile la zero vom avea universul la picioare.″

O persoană va avea o stimă de sine ridicată in măsura in care succesele sale sunt egale sau superioare
aspiraţiilor.

Şi invers, dacă aspiraţiile depăşesc reuşitele, stima de sine va avea un nivel scăzut. In acelaşi timp, dacă un individ nu cunoaşte succesul intr-un domeniu care nu are o importanţă foarte mare pentru el, stima sa de sine nu va avea de suferit (Tap, 1998)....

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE AC PSIHOLOGIE

 

Comentarii