NLP

NLP este acronimul pentru  Neuro–Linguistic Programming, in limba romana Programare Neuro Lingvistica.
Termenul de “programare” este împrumutat din informatica.
Richard Bandler, unul dintre “parintii” N.L.P., informatician şi doctor în psihologie, sublinieaza ideea ca ne conducem viata dupa anumite strategii aşa cum un computer utilizeaza programe pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Procesele psihice, actiunile şi experientele subiective nu se desfaşoara haotic, la întâmplare, ci pe baza anumitor “programe” în urma experienţelor de viata traite pana in acele momente.
Aceste programe pot fi modificate prin actualizarea “software-ului mental” pe care-l detinem.
Bazandu-se pe cunoştinţe din domeniile programării teoriei informaţiei şi teoriei comunicării, fără a neglija cunoştinţele de psihologie clinică şi psihoterapie, proramarea neurolinvistica este o tehnica psihoterapeutica si autoformativa de modificare a comportamentului.
Ea nu se subtituie insa, nici unei alte forme de psihoterapie.
In cadrul programării neurolingvistice sunt prezentate tehnici simple de autoreglare şi autoconducere a creierului şi a stărilor psihice pentru a modifica voluntar acele experienţe psihice de care nu suntem mulţumiţi.
Termenul de “neuro” se refera la modul în care funcţioneaza creierul şi sistemul nervos, la caile mentale ale celor cinci simţuri: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv şi gustativ.
Mintea şi corpul reprezinta parţi ale aceluiaşi sistem, astfel încât “neurologia NLP” analizeaza atât procesele cognitive (gândirii) cât şi corespondentul lor în plan somatic, fiziologia.
 Termenul de “lingvistica” se refera la modalitaţile multiple prin care comunicam cu ceilalţi şi cu noi înşine.

Comentarii