Personalitatile schizoide


http://ac-psihologie.ro/blog/personalitatile-schizoide/

Cum percep lumea personalitatile schizoide?
    Este greu de ghicit ce gandesc despre ei si despre ceilalti pentru ca ei comunica insuficient. Ii  vezi retrasi, impasibili, tacuti.
   Psihologii cred ca principala convingere a acestor personalitati este ceva de genul: „Relatiile cu ceilalti sunt imprevizibile, epuizante, izvor de neîntelegeri, asa ca estemai bine sa le eviti”.
Complimentele nu-i prea impresioneaza pe schizoizi. Contrar altor personalitati dificile, care cauta in permanenta acordul si admiratia celorlalti (narcisice, histrionice), schizoidul este mult mai autonom. El isi afla satisfactie in lumea sa interioara.
   Prefera sa lucreze singur, sa viseze, sa-si faureasca propriul mediu, decat sa caute aprobarea semenilor lui. Se simte atras de profesiile in care mare parte a activitatilor lui ramane solitara.
   Sunt mult mai multi schizoizi in randul informaticienilor, al inginerilor care lucreaza in cercetare, in acele profesii ce presupun unanume grad de izolare.  
   In copilarie ar putea ficei care se izoleaza in podul casei nascocind prpriile povestiri cu exploratori si insule misterioase. Viseaza cu ochii deschisi. La scoala sunt elevi buni dar nu prea sociabili.
   Pe vremuri, in comunitatile agricole traditionale, este posibil sa nu fi fost foarte grav sa fi schizoid. Iti petreceai viata in mijlocul unor oameni pe care ii cunosteai, locuitori ai satului tau, nu prea erai pus in situatia de a „face cunostinta” cu altcineva. Se stia ca esti cam „închis” si poate tocmai aceasta te facea sa suporti mai bine decat ceilalti orele in care lucrai de unul singur sau, pentru femei, sa toarca sau sa teasa in tacere.
   A fi schizoid putea constitui un avantaj pentru indivizii care erau nevoiti sa petreaca perioade lungi de timp intr-o singuratate desavarsita (vanatori, pastori, pescari).
Astazi insa, totul s-a schimbat. Majoritatea populatiei locuieste la oras, intalnim aproape zilnic alti si alti oameni, fie la scoala, la facultate, la lucru, in calatorii, in vacante. Trebuie sa stii cum sa faci cunostinta cu o persoana straina, sa intriin contact cu aceasta, sa faci impresie buna.
   Viata noastra profesionala si sentimentala depinde de propria capacitate de a comunica cât mai bine cu ceilalti.
Persoanele schizoiderisca, deci, sa fie izolate din punct de vedere afectiv si social, iar pe plan profesional sa vegeteze in posturi neinsemnate.
   In filme, ne amintim de toti acei justitiari solitari si glaciali, scumpi la vorba si nepasatori la admiratia femeilor sau a multimii, ar putea fi considerati ca fiind schizoizi „activi”.
   Clint Eastwood si Charles Bronson s-au specializat in acesttip de personaje impasibile, care isi regleaza conturile cu cei „rai”pentru a se regasi mai apoi doar în compania calului lor.  (Bronson în filmul „A fost odata în Vest” siEastwood în „PaIe Rider”).
In loc de concluzii:
Personalitatea schizoida
• Adesea pare a fi impasibila, detasata, greu de deslusit.
• Pare sa fie indiferenta la elogiile sau criticile celorlalti.
• Prefera mai cu seama activitati solitare.
• Are putini prieteni apropiati, deseori chiar din cercul familial. Nu leaga prietenii cu usurinta.
• Nu cauta compania celorlalti.
Atentie: a se deosebi personalitatile schizoide de schizofreni. „Schizoid” nu înseamna câtusi de putin schizofren, chiar daca ambele cuvinte au aceeasi radacina greaca, schizo, care înseamna „rupt” în sensul „rupt de lume”. Dar schizofrenia nu este un tip de personalitate, ci este o adevarata maladie. Pacientii schizofreni au idei delirante si sufera de perturbari ale facultatilor intelectuale, ceea ce nu este cazul in schizoidie.



Comentarii